Dagens statsmakt har en ekonomisk grundsyn som går ut på att konsumera alla skattepengar och andra inkomster som kommer in till statsfinanserna. Vad de istället borde göra är att spara tio procent av inkomsterna i globala indexfonder och därmed bygga upp ett kapital. Detta kapital kommer i sin tur att generera en avkastning och efter några år kommer avkastningen att överstiga skatteintäkterna.
Då kan medborgarna sluta betala inkomstskatt.
Alla statliga utgifter kommer att kunna betalas av avkastningen av det insamlade kapitalet. Av den genererade avkastningen ska i sin tur enbart 90 procent konsumeras och tio procent sparas och tillföras kapitalet. På detta sätt bygger staten upp en kapitalbas vilkens avkastning kommer att stiga år efter år.
Vård, skola och omsorg kommer därmed att säkras. Miljöåtgärder kommer att kunna finansieras och andra framtida nya projekt kommer att ha en säker ekonomisk bas. Sverige kommer att i förlängningen kunna införa en medborgarlön. Det behöver inte ta mer än 25 år med ränta-på ränta-effekten om man investerar i Globala indexfonder som historiskt givit en avkastning på ca 10 procent per år.
Guld och gröna skogar med andra ord.
Monday, February 23, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Detta är frukten av hyperkapitalismen. Nu ska själva samhället alltså suga ut frukten av proletärernas arbete. Avkastningen av kapital är frukten av arbetarklassens svett. Ren och skär kapitalistparasitism!
ReplyDeleteOm vi avskaffar skatten för arbetarklassen och därmed befriar den från skattebördan så är det ingen parasitism utan en befrielse från skatteslavieriet.
ReplyDeleteEr ide är inte dum, men den är gammal. Det är en variant på löntagarfonderna som man införde nån gång i början på 80-talet. Som i sin tur är en variant på Marx ide om att proletariatet ska äga produktionsmedlen. Skillnaden med ert förslag är ju att staten som helhet köper upp kapital (dvs i praktiken företag) istället för fackföreningarna. Och skillnaden mot Marx är att ert tillvägagångssätt inte är revolutionärt.
ReplyDeleteJa, idén är mycket gammal. Den är inte min. Adam Smith diskuterade i dessa termer på 1700-talet och den finns beskriven i Bibeln där Josef gjorde motsvarande ackumulation av kapital till Farao Senusret III (ca1878-1841 fK.). Så den är åtminstone 4000 år gammal.
ReplyDeleteVi skulle dock föreslå att lägga kapitalet i globala aktieindexfonder i syfte att få en optimal riskspridning. Så det har inte så mycket med löntagarfonder att göra.
ReplyDeleteEdit profile
ReplyDeleteAIM username:
http://openid.aol.com/username
Edit profile
OpenID URL:
Edit profile
Name:
URL:
Preview
Edit Anonymous said... Ganska identiskt med det glada 30-talet (och delar av 90-talet) Ingen behöver arbeta i slutändan enligt evangelisterna för systemet, produktionen har inte med vinster att göra, och inkomsterna på pappret når jättenivåer (tills någon upptäcker att kejsaren inte har några kläder på sig, och då blir det tyvärr lite dystert!)
(det nya är att även alla statliga system skall betalas med luftvinsterna!)
Det kommer alltid vara människor som arbetar. Jag tror de flesta vill arbeta. Men man får möjlighet att arbeta med något man tycker är givande och inte så själsdödande.
ReplyDeleteSveriges befolkning är ca en promille av världens befolkning så även om ingen arbetade i Sverige (vilket inte kommer ske) så skulle vinsterna som kom från arbete utomlands räcka till gott och väl för alla svenskar.
Andreas frågade om jag inte skulle tipsa Anders Borg om detta men det verkar som han redan hakat på. Idag föreslår han att man ska lagstifta om 1 procents överskott i budgeten och då fattas det ju bara 9 procent till mitt förslag.
ReplyDeletehttp://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article717543.ece
http://www.va.se/nyheter/2010/01/22/borg-overskottsmal-pa-1-forefal-1/
Hd.se Anders Borg om överskott
Andreas frågar i en annan tråd om det inte vore olagligt för ett land att leva av räntan?
ReplyDeleteJag är ingen jurist men jag kan inte se några hinder egentligen. Ett problem skulle kunna vara att det är konkurrensbegränsande för exempelvis kommuner att äga företag men om man äger breda indexfonder så minskar ju den risken.
Ett annat problem skulle kunna vara att inkompetenta politiker får makt i bolag och styr dem käpprätt åt skogen. Men de skulle kunna hindras av exempelvis en spärr mot att äga kontrollposter i enskilda bolag och att exempelvis införa en regel att man inte får äga mer än 10% av ett enskild bolag.
Andreas frågade, "Vad händer om alla världens länder gör samma sak?"
ReplyDeleteJa, om man införde reglerna ovan skulle det inte vara något problem.
Problem skulle kunna uppstå om alla slutade arbeta och produktionen därmed upphörde men jag tror att det reglerar sig själv. OM produktionen minskar i ett bolag så kommer marknadskrafterna se till att starta ett nytt bolag så produktionen kommer inte att upphöra. Så länge himmel och jord består kommer sådd och skörd att bestå dvs lagarna om tillgång och efterfrågan kommer inte att upphöra och därmed heller inte produktionen.
Okej, 'David'.
ReplyDeleteJa det är lite för svårt för mig att förstå detta allt, men det låter spännande.
Orkar inte läsa ekonomiartiklar som jag ändå inte förstår, apropå de artiklar du tipsade om ovan (February 1, 2010 1:04 PM ). Men en sak vet jag: Den där Anders Borg har en hästsvans som du borde klippa bort David (säkert syndigt att ha en sån). Här en annan bild av herr Borg: http://www.youtube.com/watch?v=4hKPue4D43I .
Vet att några på "Blogg 29" pratade om att det skulle vara en "bubbla" tror jag och att det i längden inte skulle hålla. Men vet du, se det som en såpbubbla, så långe du står och blåser under den så hålls den uppe men man får inte blåsa för hårt för då kan den gå sönder. Om det går åt skogen och såpbubblan inte går att rädda, så se åtminstone till att den inte spricker på din näsa för då gör det ont i ögonen.
Om man investerar kontinuerligt så behöver man inte oroa sig för felprissättningar och bubblor. De kommer och går. En bubbla är bara en bubbla och inget en långsiktig investerare behöver oroa sig för. De flesta bubblor på börsen har återhämtat sig inom sex månader och vad är sex månader om man har en investeringshorisont på 25 år eller mer?
ReplyDeleteEn sak är i alla fall säker ingen bubbla eller börsras har hållit i sig i 25 år. och då räknar jag in första och andra världskrigen, den stora depressionen, oljekriserna, fastighetskrisen, IT-bubblan. och den nuvarande finanskrisen är snart också historia.
Jasså, Anders Borg spiller kaffe... Jaha,
ReplyDeleteMona Sahlin har också gjort bort sig.
Har du spillt kaffe nån gång? (kaffet brukar rinna ned på byxorna när sånt händer, he he).
ReplyDeleteJag har inga planer på att rösta på sossarna, bara så du vet.
På tal om Mona Sahlin och Toblerone, så tycker jag det gör ont i munnen när man äter Toblerone för bitarna är ju trekantiga.
Nåväl, om nu Anders Borg förverkligar din idé så blir det väl bra. Men fattar inte varför det inte duger med 1% utan du säger 10% (för Borg sa väl 1%).
Ja du får bli finansminister David, vem vet?
Andreas, visst är tio procent mer än en procent men en procent är bra det med. Med tio procent så kan vi avskaffa alla skatter på 25 år men med en procent så tar det dubbelt så lång tid. Så på ca 50 år kan vi avskaffa alla skatter. Tack för det Herr Borg!
ReplyDeleteMen det är ju alldeles strålande av Anders Borg att vilja lagstifta om detta.
Går lagen igenom kan vi avskaffa ekonomipartiet.
bra
Skicka blommor till honom då, he.
ReplyDelete(Nu ser det ut som du helt plötsligt ändrat orden lite i din kommentar, vilka oegentligheter David!).
Jo, men jag hade typ räknat 200 år fel sånt är tillåtet att ändra! :)
ReplyDelete