Friday, May 15, 2009

Norska oljefonden en förebild

Jag läste någonstans att Norrmännen undrar var vinsterna från den svenska industrin, skogen och stålet tagit vägen? Sanningen är att pengarna helt enkelt är förbrukade.

Norrmännen har en rejäl buffert som växer och växer - Oljefonden.


Den som spar den har.


När det blir dåliga tider har de fonden att tillgå. Reglerna säger att de får ta ut max fyra procent av fondens värde per år till statsbudgeten. Det innebär rimligtvis att fonden kommer att växa och växa eftersom den förväntade avkastningen är större än fyra procent. Fonden är världens största och investerar enbart i utländska bolag exempelvis Svenska bolag.

Sverige borde lära sig av sina visa grannar. Vi borde med starta en fond med buffertkapital för sämre tider.

Källor och mer läsning:
Ekonomipartiet.se: Tiondeprincipen
Wikipedia: Statens pensjonsfond
DN.se: Norge tär på oljefonden
di.se: Oljefonden gör norrmännen stenrika

1 comment:

 1. Saxat ur di.se:
  "I grunden är det oljan som har gjort Norge till vad det är. Sedan har man även gott om andra naturresurser som vattenkraft, fiske och aluminium.
  Med oljan har man varit ganska klok och i stället för att bränna pengarna på konsumtion i stället lagrat dom i enorma depåer och använt dom för att investera i näringslivet. När sådana här kriser kommer kan man bara släppa ut lite mera från fonderna för att stabilisera ekonomin. När konjunkturen går upp börjar man i stället samla mera på hög. Detta är otroligt effektivt och det gör att Norge för all överskådlig framtid kommer att ha en mycket stark och stabil ekonomi.
  Sverige har tyvärr ingen stor intäkt som kommer av sig själv, utan vi måste så att säga jobba för varenda krona.
  Pontuz "

  ReplyDelete